W naszym hotelu od lat dbamy o ekologię. Bo czystsze środowisko, to lepsze życie każdego z nas.
- Dbamy o czyste powietrze - cały hotel ogrzewany jest energią geotermią. Ciepła woda geotermalna wykorzystywana jest także w zewnętrznym kąpielisku przed hotelem.
- Oszczędzamy wodę – dzięki zastosowaniu urządzeń optycznie zwiększających strumień wody w kranie, ograniczyliśmy jej zużycie o ponad 15%.
- Zachęcamy do ponownego używania ręczników – połowę zaoszczędzonej w ten sposób kwoty przekazujemy na program zakładania sadów z dawnymi odmianami drzew owocowych.
- Używamy kosmetyków z ekologicznym certyfikatem – mamy pewność, że są przyjazne dla środowiska i bezpieczne dla zdrowia.
- Minimalizujemy ilość odpadów – na śniadaniach unikamy m.in. małych porcji w jednorazowych opakowaniach oraz napoi w butelkach o niewielkiej pojemności.
- Oszczędzamy energię – dzięki energooszczędnemu oświetleniu w całym hotelu. Pomaga w tym także aktywacja prądu w pokojach przy użyciu karty.
- Sięgamy do lokalnej tradycji – nasze pomieszczenia aranżujemy z wykorzystaniem lokalnego wzornictwa, rękodzieła użytkowego i artystycznego wykonanego przez lokalnych artystów i rzemieślników.
- Segregujemy odpady, a dzięki specjalnemu urządzeniu do zgniatania – zmniejszamy ich objętość. Zatrudniliśmy także osoby, które dodatkowo kontrolują cały proces segregacji.
- Odzyskujemy ciepło z wentylacji – co dodatkowo pozwala nam ograniczyć zużycie energii.
- Korzystamy z biodegradowalnych środków czyszczących i pralni ekologicznej
- Teren zielony wokół hotelu utrzymujemy w sposób naturalny – pomaga nam w tym stado owiec od zaprzyjaźnionego bacy.
- Promujemy transport zbiorowy – przed wejściem do hotelu znajduje się przystanek komunikacji regularnej, która kursuje według stałego i łatwego do zapamiętania rozkładu jazdy. Dbamy także o to, by do atrakcji oferowanych w naszych pakietach można był łatwo dojechać transportem publicznym.
EKO w kuchni
Promujemy zdrową i zbilansowaną dietę opartą na produktach wysokiej jakości pochodzących od lokalnych dostawców. Minimalizujemy też ilość wyrzucanej żywności.
- staramy się, by zostawało jak najmniej żywności – dzięki procedurze dokładnego monitorowania rzeczywistego zapotrzebowania i elastycznemu reagowaniu, udaje nam się zmniejszyć pozostającą po posiłkach żywność nawet o 30%,
- wykorzystujemy produkty pochodzące od lokalnych dostawców, m.in. warzywa, nabiał, mięso i wędliny, a serwowane w naszych restauracjach pstrągi pochodzą z ekologicznej hodowli,
- dla większości produktów wprowadzamy krótki łańcuch dostaw,
- potrawy przygotowujemy w oparciu o naturalne składniki, korzystamy tylko z prawdziwych jaj, sami robimy jogurt grecki, na miejscu pieczemy też ciasta,
- nie serwujemy gatunków ryb zagrożonych wyginięciem lub tych, których populacje znacznie się zmniejszają,
- naszą kuchnię opieramy na produktach ekologicznych: jajach od kur z wolnego wybiegu, korzystamy z olejów roślinnych, używamy produktów z certyfikatem Rainforest Alliance, a specjalnie dla nas palona kawa pochodzi ze zrównoważonych upraw.
Certyfikat ECO Zakopane
Proekologiczne działania Hotelu Mercure Kasprowy zostały docenione certyfikatem ECO Zakopane.
Certyfikat ECO Zakopane to pierwszy w Polsce regionalny znak jakości, potwierdzający nowatorskie podejście do hotelarstwa, ekologii i innowacyjności. Wyróżnia grupę hotelarzy kreatywnych, inwestujących w przyszłość, rozumiejących jak ważna jest ochrona środowiska, edukacja, podnoszenie kompetencji i nowoczesne zarządzanie obiektem hotelarskim. Rygorystyczne kryteria sprawiły, że w całym Zakopanem otrzymało go tylko 15 obiektów. Jesteśmy dumni, że znaleźliśmy się w tym prestiżowym gronie!
Program Planet 21 i Plant for the Planet
Od samego początku uczestniczymy w programie Planet 21 grupy Accor i wspieramy sadzenie drzew.
Wśród 21 zadań, które każdy hotel należący do sieci Accor zobowiązał się zrealizować, ważne miejsce zajmują wytyczne dotyczące zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska. Są to m.in.: stosowanie ekologicznych produktów, ograniczenie zużycia wody o 15 % i energii elektrycznej o 10%, zmniejszenie odpadów żywnościowych o 30%. Cieszymy się, że już w tym momencie spełniamy wszystkie założenia programu Planet 21.
Wspieramy także program Plant for the Planet. 50% kwot zaoszczędzonych na wymianie hotelowych ręczników przekazujemy fundacji AgriNatura. W ten sposób razem z grupą Accor zasadziliśmy już 1,8 mln drzew w Transylwanii oraz ponad 6,5 tys. drzew owocowych dawnych odmian w polskich sadach.