Poniżej przedstawiamy menu obiadokolacji tematycznych.
To doskonała okazja, aby każdego dnia spróbować czegoś zupełnie nowego!
Poniedziałek: POLSKIE SMAKI
Wtorek: DOOKOŁA ŚWIATA
Środa: SWOJSKIE JADŁO SPOD TATER
CZWARTEK: ŚRÓDZIEMNOMORSKA UCZTA
PIĄTEK: DELIKATNY POWIEW FRANCJI
SOBOTA: GÓRALSKO ŚLEBODA
NIEDZIELA: ALPEJSKIE SMAKI
Poniedziałek - obiadokolacja tematyczna POLSKIE SMAKI:
ZAKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: Deska mięs pieczonych: karkówka pieczona w kolorowym pieprzu / Schab faszerowany śliwkami, schab z kiełbasą, schab faszerowany morelami / Pierś indyka pieczona w tymianku i musztardzie Dijon na sałatce z selera i gruszki / Pasztet z dziczyzny z żurawiną / Filety z matiasa z jajkami i kwaśną śmietaną / Tymbalik z drobiu z cytryną / Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem, orzechami i balsamicznym sosem / Sałatka z rukoli z gruszką, granatem i suszonymi pomidorami / Sałatka z brzoskwiń, migdałów i selera naciowego z majonezem / Mieszane sałaty z kurczakiem, pomidorami, świeżym ogórkiem i sosem czosnkowym / Surówka z marchwi z chrzanem i śmietaną / Sałatka z selera z orzechami / Ćwikła z chrzanem / Mizeria ze śmietaną, pomidory z cebulą, mix sałat, chrzan / Sos z kiszonych warzyw i grzybów
ZUPY: Żurek staropolski z białą kiełbasą, chrzanem i jajkiem / Zupa pomidorowa z ryżem / Flaczki wołowe /
DANIA GŁÓWNE: Pierogi z kapustą i grzybami z masłem i podsmażaną cebulą / Buraki karmelizowane z miodem, pomarańczami, rozmarynem i kozim serem / Sandacz z sosem szafranowym z białym winem i koprem / Kotlety schabowe w złocistej panierce / Wołowina duszona z kurkami w śmietanie w aromacie rozmarynu / Ziemniaki puree z masłem i koperkiem / Kasza gryczana na sypko / Kapusta zasmażana z grzybami / Warzywa gotowane
DESERY: Tort czekoladowy / Ciasto makowe z kremem waniliowym / Sernik na zimno z truskawkami / Mus z białej czekolady z rokitnikiem / Świeże krojone owoce (arbuz, ananas, kiwi, melon, winogrona, pomarańcze)
Wtorek - obiadokolacja tematyczna DOOKOŁA ŚWIATA:
ZAKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: Wędzony filet z pstrąga podany z sałatką z koziego sera z koperkiem i cukinią / Tatar z łososia z zielonym ogórkiem, kaparami i czerwoną cebulą / Mini medaliony wieprzowe z musem z brokułów i jajkiem przepiórczym / Faszerowane ryżem liście winogron / Salami włoskie i węgierskie z marynowaną papryką i karczochami / Sałatka grecka z serem feta i oregano / Szynka parmeńska z mozzarellą, suszonymi pomidorami na rukoli z sosem miodowo-balsamicznym / Sałatka z mango, avocado z orzechami, serem pleśniowym i granatem / Sałatka z filetowanych pomarańczy z ziołową piersią z kurczaka / Marchewka rozdrobniona z pomarańczami i olejem sezamowym / Surówka z selera ze śmietaną / Kapusta pekińska z kukurydzą / Mix sałat, pomidory, ogórki, papryka / Wybór oliwek, kapary, sos vinaigrette
ZUPY: Krem z brokułów z czosnkowymi grzankami / Orientalny rosół z kurczakiem, pieczarkami, mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym
DANIA GŁÓWNE: Tofu w panco na orientalnych warzywach z teriaki / Makaron penne z sosem śmietanowym z włoską kiełbasą salsiccia i grana padano / Halibut na liściach szpinaku z palonym masłem / Kurczak kukurydziany z sosem z boczniaków z tymiankiem / Żeberka pieczone w sosie BBQ / Krokiety ziemniaczane w złocistej panierce / Ryż biały z trybulą / Warzywa parowane z masłem
DESERY: Malinowa chmurka / Ciasto Snickers / Kremówka waniliowa / Mus bananowy z czekoladą / Sałatka owocowa
Środa - obiadokolacja tematyczna SWOJSKIE JADŁO SPOD TATER:
ZIMNO PRZEGRYZKA: Deska serów regionalnych z suszonymi owocami (korbacz, oscypek wędzony, oscypek biały, bryndza z orzechami, bryndza z kminkiem) / Deska wędlin swojskich (kabanos, wiejska kiełbasa, szynka chłopska, salceson wiejski, kaszanka) / Boczek wieprzowy pieczony w przyprawach na karmelizowanych śliwkach / Śledzie z cebulą i marynowanymi borowikami / Pstrąg wędzony z musem chrzanowym / Galaretka z nóżek wieprzowych / Sałatka z bobu z majonezem / Sałata z boczkiem, oscypkiem, kiszonym ogórkiem i sosem musztardowo-czosnkowym / Sałatka ze smażonymi borowikami, orzechami i rozmarynowym sosem / Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem / Surówka z marchwi z chrzanem i śmietaną / Pomidory z cebulą, ogórki zielone, ćwikła / Chrzan ze śmietaną, kiszone ogórki, sos czosnkowy / Chlyb z babcynego pieca ze smolcym swojej roboty
POLYWKI: Kremowa zupa z bryndzy z czosnkowymi grzankami / Kwaśnica z wędzonym żeberkiem
HRUBSE JADŁO: Oscypek z konfiturą z żurawiny / Kluski z mięsem i omastą z cebuli i boczku / Filet z pstrąga z winno-limonowym sosem z zielonym ogórkiem / Eskalopki z indyka w sosie miodowo-pomarańczowym z morelami / Ragout wołowe z podgrzybkami i ziemniaczanymi plackami / Ziemniaki pieczone w łupinach z czosnkiem / Kasza pęczak z ziarnami / Warzywa gotowane
WYPIEKI GAŻDZINY: Kruche ciasto z śliwkami, bezą i kruszonką / Ciasto makowo – serowe z polewą czekoladową / Jagodowy sernik na zimno / Mus gruszkowo – karmelowy / Sałatka owocowa
Czwartek - obiadokolacja tematyczna ŚRÓDZIEMNOMORSKA UCZTA:
PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: Carpaccio wołowe z oliwą bazyliową, tartym parmezanem i kaparami / Prosciutto ze świeżo krojonym melonem i miętą / Wybór włoskich serów z bakaliami – pecorino, taleggio / Wybór włoskich wędlin z karczochami – speck, mortadela, pancetta / Ceviche z soli z chilli i limonką / Sałatka caprese z mozzarellą, świeżą bazylią i octem balsamicznym / Owoce morza z mandarynką i oliwkami / Sałatka z rukoli z granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi / Sałatka z bakłażana z oliwkami i pomidorami / Marchew szatkowana z pomarańczami / Kapusta pekińska z papryką, pomidorem, ogórkiem i cebulą / Mix sałat, wybór oliwek, ser parmezan ogórki świeże / Sos winegret, oliwy smakowe
ZUPY: Krem ze świeżych pomidorów z mozzarellą i grzankami z pesto / Zupa z pieczarek z makaronem
DANIA GŁÓWNE: Makaron garganelli z suszonymi pomidorami, sosem truflowym i parmezanem / Fritto Misto – owoce morza w cieście z sosem aioli / Dorada z zielonym groszkiem i oliwą bazyliową / Filety z kurczaka w parmezanowej panierce / Polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanie / Ziemniaki gotowane z koprem / Gnocchi z masłem szałwiowym / Cukinia z pomidorami w balsamico i miodzie
DESERY: Tiramisu / Torcik bezowy z mascarpone i świeżymi owocami / Cannoli z kremem z ricotty i pistacją / Panna Cotta z sosem malinowym / Sałatka owocowa
Piątek - obiadokolacja tematyczna DELIKATNY POWIEW FRANCJI:
PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: Bagietki podawane z masłem smakowym / Pierś kaczki z sałatką z mango i melona z sosem z białej czekolady i sera lazur / Coctail z owoców morza z limonką / Pate z kurzych wątróbek na karmelizowanej czerwonej cebuli / Wybór serów francuskich z bakaliami w brandy i winogronami / Wybór wędlin francuskich z kaparami / Ślimaki na mieszanych sałatach z pietruszką, krewetkami i dresingiem z musztardy Dijon / Sałatka Cesar z piersią kurczaka, chipsami z boczku i płatkami parmezanu / Sałatka z cykori, sera koziego, orzechów i gruszki / Wybór sałat kolorowych / Surówka z selera i jabłka / Surówka z marchwi i pomarańczy / Warzywa Crudites z dipami (papryka świeża, zielone ogórki, seler naciowy, pomidory, rzodkiewka, cykoria) / Sos francuski, sos vinaigrette
ZUPY: Francuska zupa cebulowa z serem Ementaler i grzankami / Zupa szparagowa z ziemniakami i koprem /
DANIA GORĄCE: Panierowany camembert na chutney z mango i ananasa / Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem / Barwena w białym winie z mulami i czosnkiem / Perliczka pieczona w sosie z daktyli z kardamonem / Stek schabowy z pieprzem w sosie koniakowym / Ziemniaki gratine zapiekane w śmietanie / Pilaf ryżowy / Ratatouille z warzyw
DESERY: Tarta cytrynowa z paloną bezą / Tarta z kremem waniliowym i owocami / Tort czekoladowy z musem mango / Mus z czerwonej pomarańczy / Sałatka ze świeżych owoców
Sobota - obiadokolacja tematyczna GÓRALSKO ŚLEBODA:
PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: Deska wędlin góralskich (kabanos, kiełbasa wiejska, szynka chłopska, salceson wiejski, kaszanka) / Deska serów góralskich z bakaliami i żurawiną (oscypek, korbacz, bryndza) / Plastry wędzonej kaczki na mieszanych sałatach z sosem porzeczkowo-gruszkowym / Tatar z wędzonego pstrąga z marynowanymi rydzami na chrupiącej grzance / Galaretka z nóżek wieprzowych / Sałatka gaździny z jajkami, pomidorami i marynowanymi kurkami / Sałatka po góralsku z jajkiem, pomidorami, boczkiem i sosem musztardowym / Sałatka z ziemniaków, cebuli i wiejskiej kiełbasy / Surówka z kapusty kiszonej i jabłek / Surówka z marchwi z chrzanem / Ćwikła, Chrzan ze śmietaną, ogórki kiszone, ogórki świeże, pomidory, mix sałat / Smalec ze skwarkami, Chleb wiejski / Sos borówkowo – chrzanowy, Sos czosnkowy
ZUPA: Kwaśnica na wędzonych żeberkach / Zupa z borowików z kluseczkami
DANIA GORĄCE: Pierogi z bryndzą i karmelizowaną cebulą / Boczek grillowany / Kiełbasa grillowana / Dorsz na puree z pasternaku i batatów z oliwą z czosnku niedźwiedziego / Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną / Rolada z karkówki z rydzami w śmietanie z rozmarynem Ziemniaki w łupinach faszerowane bryndzą / Domowe kluseczki / Zielona fasola z masłem pietruszkowym
DESER: Kruche ciasto z jagodami, bezą i kruszonką / Puszysty sernik z polewą czekoladową / Jabłecznik z cynamonem i kruszonką / Mus ciasteczkowy / Sałatka owocowa
Niedziela - obiadokolacja tematyczna ALPEJSKIE SMAKI:
ZAKASKI ZIMNE I SAŁATKI: Vitello tonato – pieczona cielęcina na sosie z tuńczyka, majonezu, kaparów i filetów anchois / Szynka tyrolska ze świeżo krojonym melonem / Wybór włoskich serów z mleka krowiego z bakaliami i winogronami / Wybór włoskich wędlin z karczochami – speck, mortadela, pancetta / Sałatka z fetą, suszonymi pomidorami, oliwkami z limonowym dressingiem / Sałatka z pomarańczami, granatem i ziołową piersią z kurczaka / Rukola z szynką parmeńską, pomidorami cherry i sosem miodowo-balsamicznym / Sałatka z ziemniaków i bekonu z sosem majonezowym na musztardzie dijon / Wybór grillowanych i marynowanych w balsamico warzyw (bakłażan, cukinia, papryka, czerwona cebula, czosnek) / Sardynka w pomidorach, jajka gotowane / Salata pekińska z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewka i sosem winegret / Surówka z marchwi z pomarańczami / Oliwki zielone i czarne, wybór sałat, sos winegret / Ser parmezan, grzanki, ogórki zielone, pomidory, pieczarki marynowane
ZUPY: Warzywna zupa Minestrone z parmezanem / Krem z grzybów z czosnkowymi grzankami
DANIA GORĄCE: Ravioli z borowikami, szparagami i tartym parmezanem / Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów z bazylią / Karmazyn z chipsem z batatów i oliwą z pestek dyni / Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i sosem z gorgonzoli / Cielęcina z warzywami w kremowej śmietanie / Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą / Polenta z alpejskim serem Dobbiaco i borowikami / Warzywa gotowane
DESERY: Strudel jabłkowy z bakaliami i bitą śmietaną / Tort Sachera z konfiturą morelową / Biszkopt z ricottą, jogurtem i owocami / Pudding Chia z mlekiem kokosowym i mango / Sałatka owocowa